Χοιρινό: τρόποι κοπής και πως να τα μαγειρέψουμεΚεφάλι: Γίνεται νοστιμότατος μεζές,ψητό, πηχτή και στη γάστρα.

Ελιά ή Σβέρκος: Είναι από τα πιο τρυφερά και μαλακά σημεία του χοιρινού. Από εκεί οι μπριζόλες που παίρνουμε είναι εξαιρετικά μαλακές και μπορούμε να τις ψήσουμε στη σχάρα άλλα και στο φούρνο. Χωρίς το κόκαλο αν τις κόψουμε σε μικρά κομμάτια μπορούν να γίνουν ψητό της κατσαρόλας ή τηγάνια.

Λαιμός ή Τράχηλος: Πολλοί το θεωρούν το καλύτερο κομμάτι του χοιρινού! Την νοστιμιά του την παίρνει από το λίπος που διαθέτει. Από εκεί παίρνουμε τις πολύ μαλακές μπριζόλες λαιμού που γίνονται στη σχάρα και στο φούρνο. Επίσης ο λαιμός μπορεί να γίνει ψητό της κατσαρόλας, κοκκινιστός, σουβλάκι, κοντοσούβλι, λεμονάτο, τηγανιά, βραστός και αργοψημένος στη γάστρα.

Σπάλα ή Χεράκι ή Πικ Νικ: Είναι το πρόσθιο άκρο με τα αντίστοιχα οστά και μυς και διαχωρίζεται με τομή που γίνεται μεταξύ σπάλας και στήθους. Ολόκληρο ή ξεκοκαλισμένο, είναι ιδανικό για ρολό, μαγειρευτά στην κατσαρόλα αλλά και αργοψημένο στο φούρνο.

Μπριζόλες: Προέρχονται από το θωρακικό και οσφυϊκό τμήμα της ράχης από τον τέταρτο θωρακικό μέχρι τον πρώτο κοκκυγικό. Από αυτό το κομμάτι παίρνουμε τις σπαλομπριζόλες και τις μπριζόλες από το κόντρα και είναι ιδανικά για τηγάνι και σχάρα, χωρίς το κόκκαλο μπορούμε να κάνουμε πολύ νόστιμα φαγητά φούρνου όπως π.χ (ρόλο).

Κοιλιά ή Πανσέτα: Από τα πιο λιπαρά κομμάτια του χοιρινού. Ενδείκνυται για ψήσιμο στη σχάρα και στη σούβλα, ιδανικό για σουβλάκια ανακατεμένο μαζί με άλλα κομμάτια. Επίσης πολύ καλή επιλογή είναι στο τηγάνι και στο φούρνο, σε πολλούς αρέσει ρολό (χωρίς το κόκαλο), νοστιμεύει μακαρονάδες π.χ καρμπονάρα. Από την κοιλιά βγαίνουν οι κορτεζίνες, το μπέικον και τα περισσότερα αλλαντικά που χρησιμοποιούμε.

Ψαρονέφρι: Είναι ένα από τα πιο εκλεκτά κομμάτια του χοιρινού με ελάχιστο λίπος. Ολόκληρο είναι ιδανικό για ψήσιμο στο φούρνο συνήθως ροδισμένο πρώτα στο τηγάνι και στη σχάρα  το ψήνουμε με ιδιαίτερη προσοχή για να μη στεγνώσει. Κομμένο σε φέτες είναι ιδανικό για σοτέ στο τηγάνι και γρήγορα μαγειρευτά. Γίνεται εξαιρετικό γεμιστό.

Μπούτι ή μηρός ή Χαμ: Είναι σχετικά σκληρό μεγάλο κομμάτι και χωρίζεται στο κότσι (κνήμη) και στο χοιρομέρι (ζαμπόν ή χαμ). Ιδανικό για ένα κλασσικό ψητό φούρνου αλλά και για μαγείρεμα στην κατσαρόλα. Από το κομμάτι αυτό παρασκευάζονται τα περισσότερα αλλαντικά.

Κιλότο: Είναι το πιο μαλακό κομμάτι. Το τρανς, το νουά και η ουρά είναι πιο σκληρά και δεν κάνουν για φούρνο ή σχάρα. Το στρογγυλό και το κιλότο γίνονται ωραίο ρολό, εξαιρετικό μαγειρευτό και ψητό φούρνου, σουβλάκι και light κοντοσούβλι. Από τα πιο άπαχα κομμάτια του μπουτιού κόβουν οι κρεοπώλες τα σνίτσελ. Το νουά με την ουρά μπορεί επίσης να μας δώσει φέτες ψαχνό για σνίτσελ.

Κότσι: Το κάτω μέρος των μπουτιών, πωλείται με το δέρμα και το κόκαλο και γίνεται «λουκούμι» σιγοψημένο στη γάστρα ή καλά τυλιγμένο σε λαδόκολλα. Ξεκοκαλισμένο και κομμένο σε κομμάτια (ποντίκια), είναι ιδανικό για μαγειρευτά και ψητά γάστρας. Ιδανικό για: Ολόκληρο στο φούρνο ή στη γάστρα (με το κόκαλο), κατσαρόλα ή βραστό (ξεκοκαλισμένο ή με το κόκαλο, σε κομμάτια).

Ποδαράκια: Το κομμάτι με την υψηλότερη ποσότητα ζελατίνης.
Σ᾿ αυτό οφείλει και την μεγάλη πηκτική του ικανότητα στο μαγείρεμα. Βασικόσυστατικό του πατσά, χρησιμοποιείται σε σούπες, γίνεται γεμιστό αλλά και για την παρασκευή αλλαντικών.

Χοιρινός κιμάς: Προέρχεται κατεξοχήν από κομμάτια χοιρινής σπάλας. Είναι ιδανικός για νόστιμους και ζουμερούς κεφτέδες και σάλτσα μπολονέζ. Προτείνουμε καλό μαγείρεμα του χοιρινού κιμά  • Δείτε όλα μας τα άρθρα εδώ
  • Ακολουθήστε το Thess Kitchen και στο Facebook, στο Instagram και στο Youtube

5 1 vote
Αξιολόγηση Άρθρου
Εγγραφή
Ειδοποίηση
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll Up
Share via
Copy link
Powered by Social Snap