ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΤΟΥΣΤα καλοκαιρινά φρούτα διαθέτουν ιδιαίτερα ευχάριστη γεύση. Ενυδατώνουν τον οργανισμό λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε νερό και προσφέρουν πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Επίσης είναι πλούσια σε νερό (80 – 94%) και χαμηλά σε θερμίδες.

Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι: Καρπούζι, Πεπόνι, Ροδάκινο, Βερίκοκο, Φράουλα, Κεράσι, Σύκο, Σταφύλια.

Καρπούζι: Ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό φρούτο για το καλοκαίρι Το καρπούζι αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και καλή πηγή βιταμίνης Α. Αποτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος του από νερό για αυτό και προσφέρει δροσιά και ενυδάτωση. Δεν είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Τα 100 γραμμάρια καρπούζι δεν ξεπερνούν τις 30 θερμίδες.

Πεπόνι: Το «ζευγάρι» του καρπουζιού η γλυκιά του γεύση καθιστούν το πεπόνι ιδιαίτερα δημοφιλές. είναι άφθονο σε βιταμίνες Α και C. Το πεπόνι χαρακτηρίζεται από μεγάλη περιεκτικότητα νερού (περίπου 90%), τα 100 γραμμάρια καθαρού φρούτου αποδίδουν γύρω στις 30 θερμίδες.

Ροδάκινα: Χαρακτηρίζεται για την υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό στο εσωτερικό του και σε φυτικές ίνες στο εξωτερικό του. Όταν καταναλώνονται με τη φλούδα τους αποτελούν σημαντική πηγή διαιτητικών ινών. Είναι πλούσια σε βιταμίνη A ενώ περιέχουν και βιταμίνη C. 1 μέτριο ροδάκινο αντιστοιχεί περίπου σε 60 θερμίδες.

Βερίκοκα: Όπως και το ροδάκινο, μας προσφέρει διαλυτές φυτικές ίνες. Τα βερίκοκα αποτελούν ένα πολύ θρεπτικό φρούτο κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α και C. Επίσης περιέχει μέταλλα όπως κάλιο ασβέστιο και σίδηρο. Τρία βερίκοκα αποδίδουν περίπου 60 θερμίδες.

Φράουλες: Οι φράουλες αποτελούν το αγαπημένο φρούτο πολλών. Είναι το πιο πλούσιο σε βιταμίνη C φρούτο. Έχουν χαμηλή θερμιδική αξία 5-6 φράουλες αποδίδουν περίπου 60 θερμίδες, περιέχουν επίσης μεταλλικά άλατα όπως ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο είναι ιδανικές για να δημιουργούν υπέροχους συνδυασμούς με άλλα τρόφιμα όπως το γιαούρτι. Επίσης είναι ιδανικές για φρουτοσαλάτα.

Κεράσια: Το κεράσι επίσης ένα άπω τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού. Τα κεράσια είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β, C ενώ περιέχουν και μικρές ποσότητες μετάλλων όπως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Επιπλέον περιέχουν σημαντική ποσότητα φλαβονοειδών, τα οποία έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Έχουν χαμηλή θερμιδική αξία, περίπου 60 θερμίδες/μερίδα.

Σύκα:Ένα από τα πιο πλούσια σε φυτικές ίνες φρούτα. Είναι πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο καθώς και σε β-καροτένιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C. Δύο σύκα μας παρέχουν 60 θερμίδες. Συμπερασματικά, τα καλοκαιρινά φρούτα αποτελούν μια δροσερή επιλογή επίσης μπορούν να καταναλωθούν με διάφορους τρόπους αποξηραμένα και μη.

Σταφύλια: Αν και τα σταφύλια είναι στην εκπνοή του καλοκαιριού, συγκαταλέγονται στα καλοκαιρινά φρούτα. Τα σταφύλια αποτελούν σπουδαίο καρπό και είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α και C. Τα σταφύλια μαζί με τα σύκα αποτελούσαν βασικό κομμάτι της διατροφής των Ελλήνων ήδη από την αρχαιότητα. Τα σταφύλια αποδίδουν περίπου 65 θερμίδες/100 γρ.  • Δείτε όλα μας τα άρθρα εδώ
  • Ακολουθήστε το Thess Kitchen και στο Facebook, στο Instagram και στο Youtube

5 1 vote
Αξιολόγηση Άρθρου
Εγγραφή
Ειδοποίηση
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll Up
Share via
Copy link
Powered by Social Snap