ΜΕΛΙ, ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣΤο μέλι θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που έχει κάνει η φύση στον άνθρωπο. Η φήμη του ως όχι απλά μια γλυκαντική ουσία αλλά και βάλσαμο έχει δημιουργήσει ένα μύθο ο οποίος έχει διατηρηθεί από την αρχαιότητα έως σήμερα. Oι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το μέλι δώρο των θεών, ο Ιπποκράτης συνιστούσε το μέλι για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, ενώ ο Αριστοτέλης πίστευε ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή. Το μέλι είναι ένα από τα αρχαιότερα και πολυτιμότερα γλυκαντικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος. Το παράγουν οι μέλισσες συλλέγοντας το νέκταρ των φυτών, εκκρίσεις φυτών ή εκκρίματα εντόμων.

Η διαδικασία του μελιού: Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ, φυσικούς χυμούς λουλουδιών και γύρη τοποθετώντας τα σε έναν ειδικό “χώρο” που διαθέτουν (το “δεύτερο στομάχι” τους). Όταν το φορτίο τους βαρύνει επιστρέφουν και το αποθηκεύουν στα κελιά της κηρήθρας μέσα στο μελίσσι τους. Εκεί το αφυδατώνουν, ρίχνοντας την υγρασία του στο 14% έως 18% και, αφού ωριμάσει, το σφραγίζουν με ένα φιλμ κεριού.

Η σύσταση του μελιού: Το μέλι αποτελείται από 77-78% σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη) τα οποία συλλέγουν οι μέλισσες από τα φυτά. Στη σύστασή του βρίσκουμε κι άλλα στοιχεία, αναλόγως της προέλευσης του.

Πως ξεχωρίζουμε ένα αγνό μέλι και τι τεστ μπορούμε να κάνουμε: Το αγνό μέλι δημιουργήθηκε φυσικά χωρίς παρεμβάσεις από τον μελισσοκόμο. Τα κυριότερα κριτήρια για να το ξεχωρίσουμε είναι το χρώμα, η γεύση, το άρωμα ή και τα βραβεία που μπορεί να έχει κερδίσει. Το τεστ πού μπορούμε να κάνουμε για να διαπιστώσουμε αν το μέλι είναι νοθευμένο με σιρόπι από ζάχαρη είναι να ρίξουμε μια κουταλιά μέλι σε ένα ποτήρι με νερό, χωρίς όμως να το ανακατέψουμε. Το αγνό μέλι θα “καθίσει” στον πάτο χωρίς να αλλάξει η σύστασή του ενώ το νοθευμένο, σιγά σιγά, θα διαλυθεί από μόνο του.

Η κρυστάλλωση και πως να το επαναφέρουμε: Όλα τα μέλια θα κρυσταλλώσουν κάποια στιγμή, εκτός αυτών από έλατο και πεύκο.  Στην αρχή σχηματίζονται κρύσταλλοι στον πυθμένα και τα τοιχώματα του δοχείου και συνέχεια προστίθενται νέοι κρύσταλλοι οι οποίοι δίνουν γενικά μια όχι ευχάριστη εικόνα στο μέλι ενώ παράλληλα το κάνει δύσχρηστο.  Μπορούμε να το επαναφέρουμε στην αρχική του κατάσταση βάζοντας το σε μπεν-μαρί σε χαμηλή θερμοκρασία που να μην ξεπερνάει τους 35-40 βαθμούς, διότι σε διαφορετική περίπτωση το μόνο που θα πετύχουμε είναι να δώσουμε στο τσάι η στο σιρόπι μας μία γλυκύτητα χάνοντας τις ευεργετικές του ιδιότητες και την θρεπτική του αξία.

Εν κατακλείδι, το μέλι από τα αρχαία χρόνια είχε αναγνωριστεί ως θαυματουργό ή μια “υπερτροφή” που θα λέγαμε σήμερα. Δεν είναι παράλογο λοιπόν που πολλές φορές αναφέρεται ως το “νέκταρ των θεών”. Η φύση μας το έκανε δώρο και θα ήταν λάθος να το αγνοήσουμε και να μην το συμπεριλάβουμε στην καθημερινή μας διατροφή.  • Δείτε όλα μας τα άρθρα εδώ
  • Ακολουθήστε το Thess Kitchen και στο Facebook, στο Instagram και στο Youtube

5 1 vote
Αξιολόγηση Άρθρου
Εγγραφή
Ειδοποίηση
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll Up
Share via
Copy link
Powered by Social Snap